woensdag 10 juli 2013

Lessen

Werkprocessen 1#: Op 30 november 2012, hadden wij onze eerste les Beeldende Vorming. Ik was deze les helaas ziek.
De opdracht was om kosteloos materiaal mee te nemen want daar zouden we in de les mee aan de slag gaan. We zouden een eigen werkstuk maken. Ik heb hier de filmpjes wel van bekeken.

Werkprocessen 2#: Op 14 december 2012, gingen wij aan de slag met de voertuigen die we de les daarvoor hadden gemaakt. De meeste van ons hadden een vliegtuigje of autootje gemaakt. Omdat ik er de vorige les niet was, mocht ik er één lenen. We gingen in groepjes werken van vier studenten en we zouden een animatie maken, waarbij in iedere geval twee werkstukken (voertuigen) elkaar zouden treffen. Dit deden we met het programma 'I Can Animate'. De bedoeling was dat we met behulp van een groene achtergrond, een webcam, 'IcanAnimate en andere materialen een versneld filmpje zouden kunnen maken. De taken werden verdeeld. Twee studenten hielden zich bezig met het maken van veel foto's via het animatie techniek een snel en kort filmpje zouden krijgen. Ik zat in het groepje met Bob Bouwman en nog twee andere pabostudenten uit een andere klas, die toen een les zijn komen inhalen. Aan het eind van de les, liet elk groepje hun filmpje zien en gingen we die kort bespreken. Helaas is Bob Bouwman gestopt me, de opleiding en weigert hij het filmpje en de foto's naar ons toe te sturen. Ik heb hem hier meerdere malen om gevraagd. Hij is nu ook niet meer te bereiken.

Lesfasenmodel: Op 10 januari 2013, kregen wij een filmpje te zien wat ging over de Ratatouille die de hoogte van de Eifeltoren wilde bereiken. We behandelde de lesfasenmodel en de drie procesfasen: receptie, productie en reflectie. Hierna gingen we groepjes van vier vormen en we kregen daarna een opdrachtomschrijving krijgen die wij moesten uitvoeren. We kregen witte stroken, lijm en de opdrachtomschrijving. Je mocht ook eigen materialen gebruiken, zoals een schaar of stiften.
Wij hebben onze toren de naam : Le Formage Frais gegeven.

Foto van de opdrachtomschrijving:



Aan de slag!





Onze mooie toren!




Beeldcultuur 1#: Op 13 februari 2013, heb ik de les Beeldende Vorming ingehaald bij paboklas PLV1E. In deze les leerde ik de drie perioden uit de Beeldcultuur. Deze bestaan uit: Klassiek, Modernistisch en PostModern. Nadat we deze klassikaal besproken hadden en Guido uitgelegd had waar deze perioden begonnen en eindigden en de kenmerken ervan vertelde. Kreeg ieder student een blad. Op deze blad zag je een afbeelding en die moest je dan plaatsten in de juiste perioden. Zo had hij iemand aangewezen en als een student klaar was met vertellen, dan wees hij een ander student aan. Je moest uitgebreid vertellen waarom het in die periode thuis hoorde, de kenmerken ervan benoemen. De rest van de klas vertelde dan of het goed of fout was en waarom. Ik kreeg een afbeelding van de eerste blik tomatensoep. Dit viel onder Modernisme omdat er abstracte kleuren werden gebruikt. Ik had dit goed. Hierna kregen we een individuele opdracht en moest je een foto van jezelf maken en die bewerken naar het Modernisme. Je moest hierbij abstracte kleuren gebruiken en je gevoel uiten. Ik had voor depressief en in de war gekozen. Zoals je hier beneden op de foto kan zien.


Modernisme:




Beeldcultuur 2#: Op 27 februari 2013, gingen we verder met het Beeldcultuur. Wij les leerde wij hoe je van een klassieke schilderij een postmoderne afbeelding kon maken. De betekenis is heel bepalend voor de vormgeving van je werkstuk. Guido liet ons hier een voorbeeld van zien. We moesten groepjes vormen en kregen een lijst met schilderijen waaruit je kon kiezen. Wij kozen voor Johannes Vermeer, 'Het Glas Wijn'. Johannes Vemeer schilderde eerst in religieuze en mythologische onderwerpen, daarna veranderde dat in intieme, serene en "goedburgerlijke" onderwerpen. Wij vonden dit interessant en het leek ons leuk om het schilderij: 'Het Glas Wijn' te veranderen in een typische Modernistische schilderij. Wij veranderde dit in een disco variant ala 2013. Waarbij er niet een glas wijn wordt toegediend maar een lijntje cocaïne.




Beeldsaspecten: Op 7 maart 2013, kregen we een afbeelding te zien wat een filmfragment was. Hij liet eerst een traan zien. Het gevoel bij deze traan was heel erg droevig en de verschillende manieren van filmen, werd mij tijdens deze les echt duidelijk. Ik vond dit een hele goeie les, want aan het eind van deze les werd mij echt duidelijk welke verschillende werkingen beeldaspecten hebben. Doordat die traan van laag gefilmd was, werd het vergroot (leek het veel groter). We kregen allemaal een foto uit een animatiefilm en je moest die op een andere plaatje zetten. Ik heb hier geen foto's van helaas. Nadat alle foto's waren neergelegd, gingen we met de hele klas om de tafel staan en behandelde we elke foto afzonderlijk (heel helder)! Hierna hadden we een korte discussie over de les. Sommige studenten vonden deze lessen denk ik niet interessant genoeg. Als gevolg daarvan had Guido de les aangepast en per student kregen we een wit A4 formaat blad en steenkool. We moesten toen vier verschillende kubussen schetsen/tekenen. Eén verliefde, boze, blije en verlegen kubus. Van de kubussen heb ik wel foto's gemaakt.







Ontwikkelingsfasen: Op 27 maart 2013 hebben we het gehad over de Ontwikkelingsfasen. We kregen een schilderij van een oude vrouw wat zichzelf in de spiegel aan het bekijken was. We moesten goed kijken en zeggen wat we zagen. Het Je zag een paar vragen op het bord die je voor jezelf moest beantwoorden. Deze bespraken we erna klassikaal. Vervolgens moesten we ons in groepen verdelen en mijn groepje bestond uit: Ilse, Tim en Roos en ik.

Onderstaande is wat wij verwerkt hadden tijdens de les:

Foto van de oude vrouw die in de spiegel kijkt..

Eerste indruk: somber, veel donkere kleuren. Droevig.

Voorstelling: Ik zie een vrouw die naar zich zelf aan het kijken is in een spiegel. Terwijl zij dit doet heeft zij haar hand in de buurt van haar hart. Zij geeft mij de indruk dat ze erg droevig is en betreurt, alsof er een deel van haar weg is en ze die probeert te vinden via de spiegel. als ik naar dit schilderij kijk krijg ik een gevoel van medelijden.
de donkere kleuren en het weinige licht in het schilderij maakt het schilderij nog droeviger. Ook zit de vrouw heel eenzaam op een stoel waardoor ze heel eenzaam lijkt ook door de rommel.


5 typen vragen:
-      Startvragen
-      Onderzoeksvragen
-      Analyse
-      Speculatieve vragen
-      Vragen die leiden tot een oordeel
Gnomeo & Juliet
Wie kent deze film?
Waar (denk je) gaat deze film over? 
Wat denk je dat er aan de hand is al je kijkt naar deze kabouters.
Wat valt je op aan de verschillende kleuren. 
Waar zou dat mee te maken hebben?
Wat valt je op aan de voorwerpen die de kabouters vast hebben?
Wat valt je op aan de emoties van de kabouters
Kunnen de kabouters goed met elkaar omgaan?
Hoe zou het eruit zien als de families elkaar wel aardig vinden.

Wij hebben het schilderij van David & Florence uitgekozen.


Mythologisch schilderij.
David & Florence

Startvraag à Wie herkent dit beeld? En waar denk je dat dit beeld staat?                 
Onderzoeksvragen à Wie kent het verhaal van david en goliath
Wie stelt dit voor?
Analyse à              Waarom wordt hij zo afgebeeld,                              Wat houdt hij vast?
SPeculatieve vragen à Zou dit een voorstelling zijn van voor of van na het gevecht.
   
Beeldend Probleem: Op 29 hebben we het gehad over het beeldend probleem. Wat is een beeldend probleem eigenlijk? We moesten groepjes van vier of drie studenten vormen en kregen een kaartje. Op die kaarten stonden verschillende lessen ( opdrachten ) per groep. Wij moesten erachter zien te komen, of er wel of geen beeldend probleem in de opdracht zat. En als er een beeldend probleem in zat, wat was die beeldend probleem dan. Dit deden we klassikaal. Nadat alle studenten waren geweest, moesten we groepjes maken. We gingen naar een animatiefilmpje kijken met zeedieren. We moesten de zeedieren benoemen en we moesten ook zoiets gaan maken. Dit moesten we met hetzelfde programma gaan doen (IcanAnimate) en met een webcam, zoals we de tweede les ook gedaan hebben. We kregen een groot gekleurd blauw blad, wat de zee moest voorstellen en we kregen van die gekleurde schuim papier in verschillende vormpjes. We moesten planten maken, een zeedier en een koraal. Dit moest allemaal goed bewegen en vervolgens bekeken we klassikaal al de filmpjes van de studenten en gingen die door met een soort van checklist/vragenlijst.

Onze les voor groep 1: Sinterklaas. De juf schildert met plakkaatverf de stoomboot van Sinterklaas op behangpapier en de kinderen vullen deze in met pieten en pakjes.

De kinderen kunnen de stoomboot ook verven, zouden ze ook moeten kunnen. De pieten zelf maken en geen piet voordoen, de leerlingen moeten daar zelf over nadenken. Anders krijg je dat kinderen de juf gaan na apen. IS GEEN BEELDENDE VORMING.




Dit was onze prachtige filmpje:



Beeldend Vermogen: Op vrijdag 14 juni, was ik helaas ziek en heb ik deze college moeten missen. Voor deze les moesten we een kindertekening meenemen en hebben we de drie ontwikkelingsfasen van het beeldend vermogen van kinderen behandeld. Je moest de tekening die je had meegenomen meenemen en indelen in een ontwikkelingsfasen waar het kind in zat. Ik heb theorie voor mezelf wel behandeld.

Lesfasenmodel: Op 19 juni heb ik deze les ingehaald bij klas 1D. Tijdens deze les hebben we het lesfasenmodel weer besproken. We hebben het stapsgewijs doorgenomen. Hierna moesten we een tweetal vormen en moesten we een les uit de methode Moet je Doen kiezen en die verwerken volgens het lesfasenmodel. Mijn groepje bestond uit: Annelot, Jochem en ikzelf. Het was een les voor groep 3, les 8: ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Onze ingevulde lesfasenmodel (in stukjes) :